Ήθη και Έθιμα του 20ού αιώνα
Το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : 28 Ιανουάριος 2008
- Γράφτηκε από τον/την Ευθύμιος Μαράκας
Το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας ήταν το μεγαλύτερο πανηγύρι του Ηλειακού κάμπου. Διαρκούσε οχτώ ημέρες και ήταν η σημαντικότερη εκδήλωση στο τέλος του καλοκαιριού.
Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία γέμιζαν με εμπόρους που πουλούσαν την πραμάτειά τους. Γινόταν μεγάλη ζωοπανήγυρη και ιππική έκθεση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα δυνατότερα και ομορφότερα άλογα έπαιρναν βραβεία.
Οι νοικοκυρές συγύριζαν, ασβέστωναν και χύλιζαν τα σπίτια τους. Έφτιαχναν δηλαδή λάσπη και περνούσαν τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα με πλίθες. Έσφαζαν τα καλύτερα ζωντανά τους και έφτιαχναν γλυκά όπως κουραμπιέδες ή καρυδόπιτες. Φιλοξενούσαν συγγενείς και φίλους από τα γύρω μέρη που επισκέφτονταν το πανηγύρι.
Οι αγρότες φρόντισαν να έχουν πουλήσει τη σταφίδα και το καλαμπόκι τους για να έχουν χρήματα για να ξοδέψουν και να διασκεδάσουν. Οι κοπέλες ψώνιζαν για την προίκα τους σεντόνια, πετσέτες, μεταξωτά και χάλκινα γιατί ήταν δύσκολο να πάνε τότε με κάρα στις λίγες μεγάλες πόλεις.
Κάθε βράδυ υπήρχαν μουσικά όργανα που διασκέδαζαν τον κόσμο. Το γλέντι και ο χορός διαρκούσαν μέχρι τα ξημερώματα.
Το γλέντι της αποκριάς
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : 28 Ιανουάριος 2008
- Γράφτηκε από τον/την Ευθύμιος Μαράκας
Κάθε απόκριες γίνονταν πολλές εκδηλώσεις και ξεφαντώματα. Όλοι οι κάτοικοι της Ανδραβίδας συμμετείχαν και διασκέδαζαν. Το πιο σημαντικό έθιμο ήταν μια εντυπωσιακή πομπή που ξεκινούσε από μία μεγάλη αλάνα έξω από την Ανδραβίδα. Στολίζανε 40 γαϊδούρια και άλλα τόσα άλογα, 5-6 μουλάρια και 2 πόνυ.
Καθημερινές συνήθειες
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : 28 Ιανουάριος 2008
- Γράφτηκε από τον/την Ευθύμιος Μαράκας
Οι συνήθειες των Ανδραβιδαίων ήταν πολύ διαφορετικές πριν από μερικές δεκαετίες. Δεν υπήρχαν καταναλωτικά προϊόντα και έτσι έφτιαχναν μόνοι τους ότι χρειάζονταν.
Ο Γάμος
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : 28 Ιανουάριος 2008
- Γράφτηκε από τον/την Ευθύμιος Μαράκας
Οι προετοιμασίες του γάμου τα παλιά χρόνια άρχιζαν μια βδομάδα πριν.
Οι κοπέλες, τη Δευτέρα, μαζεύονταν και έπλεναν τα προικιά της νύφης. Έβραζαν στάχτη σε ένα καζάνι, το άφηναν να κατακάτσει και έφτιαχναν αλισίβα. Με αυτήν έπλεναν τα ρούχα για να γίνουν κατάλευκα. Την Τρίτη και την Τετάρτη τα σιδέρωναν τραγουδώντας και κερνώντας χαλβά τους συγγενείς.
Χριστούγεννα και Απόκριες
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : 28 Ιανουάριος 2008
- Γράφτηκε από τον/την Ευθύμιος Μαράκας
Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές έφτιαχναν τηγανίτες και σταυρόψωμο το οποίο άφηναν στο τζάκι. Αν δεν είχαν το άφηναν στην πόρτα του σπιτιού τους για να μην έρθουν οι καλικάτζαροι. Το βράδυ έκοβαν την κουλούρα με το φλουρί την οποία έτρωγαν με χαλβά, ελιές και νηστίσιμα.